Kovács Gabriella sminkmester

Sminktörténet

Kleopátra, aki az ókorban élt, már használt sminket. Száját pirosra festette, szemét pedig felül kékkel, lent pedig zöld kontúrral emelte ki, szemöldökét vastagon szénnel rajzolta meg. A kozmetikumok alapanyagait a természetből nyerték. A vörös „rúzst”, ami inkább festék volt bogarak összezúzásából nyerték. A kék és zöld árnyalatokat pedig ólom és réz keverékével érték el (ami egyébként mérgező hatású volt). A fekete festékhez szenet és állati zsírt kevertek össze.

Az ókori Görögországban szemöldöküket a nők égetett parafa és korom segítségével formázták, a pirosbogyós gyömölcsök levét pedig pirosítóként és rúzsként használták.

Az ókori Rómában a sminket nők és férfiak egyaránt viselték. A rúzs a rangok jelképe volt. A nők arcuk kiemeléséhez élénk színeket használtak. 

Láthatjuk, hogy a régi korok emberei nagyon kreatívak voltak a sminkek terén. Az alapanyagok, ha nem is szolgálták épp az egészséget, de bizonyára nagy feltűnést keltettek.

Szerencsére napjainkban mi már olyan professzionális termékekkel találkozhatunk, amik számos igénynek megfelelnek. Tartósság, fedés, időállóság, könnyedség… – ezek azok a fő kritériumok, amit elvárunk egy jó kozmetikumtól.

Ti mit tartotok szem előtt, amikor kozmetikumot vásároltok?