Kovács Gabriella sminkmester

A fehér 50 árnyalata

Kezdjük azzal, hogy a fehér hivatalosan nem is szín.

Nos, a helyzet az, hogy technikailag a fehér egyrészt keverékszín, mivel a szivárvány spektrumának összeadódásából keletkezik, másrészt pedig azt nevezzük fehérnek, amiről a fény a legnagyobb mértékben visszaverődik. Harmadrészt azért látunk ebben a színben az egyes dolgokat, mert máshogy verődik/nyelődik el a fény, vagyis tulajdonképpen ezek színesek, csak az agyunk „látja” fehérnek. Sőt, az agyunk akkor fog valamit nagyon fehérnek látni, ha van benne egy kicsi kék, ezért használunk mosáskor is kékítőt amikor fehéríteni akarunk.

Így aztán a menyasszonyi ruha sem lehet tiszta fehér. Van csontfehér, törtfehér, gyöngyfehér, gyémántfehér, felhőfehér, dérfehér és még száz árnyalat, ami fehérnek számít az emberi szemnek.

Ezért fontos a profi sminkmester az esküvő elött

Az esküvői sminket mindig az adott menyasszonyi ruha árnyalatához kell igazítani, hiszen nincs annál rosszabb, mikor az ara arca és ruházata két külön egységet alkot. Éppen ezért gyakran nem a menyasszony megszokott, „saját” színeivel kell elkészíteni a sminket, hanem úgy kell megtervezni azt, hogy egyszerre legyen összhangban a szem és haj színével, a bőr árnyalatával és a menyasszonyi ruha „elméleti” fehérségével is.

Ezt pedig csak egy igazi sminkmester tudja megoldani.